Alergologie și Imunologie Clinică

Alergologie și Imunologie Clinică

Alergologia este o specialitate medicală desprinsă din cadrul imunologiei clinice, care se ocupă de diagnosticarea și tratarea bolilor alergice. Alergiile reprezintă o reacție inadecvată sau exagerată a sistemului imunitar la diferite substanțe.

Simptomele pot apărea în urma contactului cu substanțe chimice, în urma inhalării de polen, praf sau în urma ingestiei anumitor alimente sau administrării de medicamente.

Imunologia clinică studiază structura și funcțiile sistemului de apărare al organismului, elaborează metode de utilizare a cunoștințelor imunologice în diagnosticul, tratamentul și profilaxia maladiilor infecțioase și bolilor cauzate de defecte genetice, sau reactivitate crescută a sistemului imun.

Testele alergologice pot confirma dacă semnele și simptomele sunt cauzate de alergii, pot identifica anumite substanțe care declanșează reacțiile alergice. Testele cutanate sunt rapide, exacte, dar se pot efectua și teste sanguine în funcție de particularitatea cazului. Cele mai frecvente tipuri de alergii sunt: rinita alergică, conjunctivita alergică, alergiile alimentare, alergiile medicamentoase, astmul alergic, alergiile la înțepături de insecte, dermatita de contact, eczema.

Specialiști:
8411e080-82c8-4327-a3c4-a25578773418
Medic specialist pediatru
Medic specialist alergologie-imunologie clinică
Competență ecografie abdominală
Competență homeopatie clinică
Timpul pentru consultație:
30 minute

Consultație inițiala : 150 lei (Luni-Vineri) / 200 lei (Sâmbătă)

Control în primele 60 zile : 100 lei (Luni-Vineri) / 125 lei (Sâmbătă)

Consultația se poate completa în funcție de nevoia pacientului cu examene de laborator și probele funcționale respiratorii, precum și cu teste de intoleranța și alergii alimentare.

Prețuri adiționale:

ServiciuPrețul
Testare standard Prick alergene inhalatorii80 RON
Testare cutanată Prick alimentar /alergen50 RON
Testare cutanată Prick alimentar / 8 alergeni100 RON
Testare Patch- /alergen50 RON
Imunoterapie specifică100 RON
Testare Patch cu trusă europeană standard 500 RON
Spirometrie80 RON
Spirometrie cu test bronhodilatator100 RON
Probe funcționale respiratorii speciale80 RON
Probe funcționale respiratorii speciale cu test bronhodilatator100 RON
Determinarea fracției oxidului nitric din aerul exhalat120 RON
Determinarea hidrogenului din aerul exhalat(fructoză, lactoză, sorbitolul, xylitol, glucoză )130 RON
Determinarea hidrogenului din aer exhalat la lactuloza SIBO150 RON
Nebulizare medicatie50 RON
Administrare tratament prin injectarea parților moi (intramuscular, intradermic și subcutanat)50 RON

Spirometria se efectuează cu unul din cele mai performante spirometre. Ea evaluează sănătatea plămânilor, și se folosește pentru diagnosticul diferitelor afecțiuni pulmonare.

Spirometria se poate efectua la copiii cu vârsta mai mare de 6 ani, astfel:

  • Nasul copilului trebuie prins cu cleme nazale, iar buzele sunt ținute strâns în jurul unei piese bucale de unică folosință, prin care copilul respiră pentru a efectua testul. După o respirație normală, copilul trebuie să inspire profund, maximum posibil și apoi să expire rapid, în forță, într-un timp stabilit. Se repetă testul până se obțin 3 determinări valide.
  • În funcție de rezultate, poate fi necesară repetarea testului la 15 minute după administrarea unui medicament bronhodilatator (spirometria cu test bronhodilatator). Se recomandă întreruperea tratamentului pentru astm/bronhodilatatoare cu 4 ore înainte de testare.

La copiii mici, de peste 2-3 ani, spirometria nu se poate efectua deoarece ei nu pot să execute la comandă anumite manevre respiratorii necesare pentru o evaluare corectă. Pentru ei, explorarea funcției pulmonare se va face cu ajutorul oscilometrului de care dispunem în centrul nostru.

Probele funcționale respiratorii complexe sau speciale se realizează cu dispozitive speciale, cu ajutorul cărora se poate stabili rigiditatea căilor respiratorii mari, cât și a celor mici. Acestea permit identificarea modificărilor structurale la nivelul sistemului respirator chiar de la început, anterior spirometriei.

Se pot obține date despre o posibilă boală pulmonară obstructivă (astm bronsic, BPOC) sau restrictivă (fibroză pulmonară), prin stabilirea “rezistenței” căilor respiratorii; aceasta este modificată în bolile pulmonare.

Pot fi utilizate în situații particulare, atunci când spirometria nu este posibilă; pot fi folosite și ca instrument de screening al bolilor pulmonare.

Dozarea oxidului nitric din aerul expirat este indicată pentru evaluarea inflamației din căile respiratorii. Este o metodă neinvazivă care determină fracțiunea oxidului de azot din aerul expirat – Fe(NO), acesta fiind un gaz prezent în plămâni.

  • Testare unică în zonă, pentru monitorizarea pacienților cu astm bronsic.

Când căile respiratorii sunt inflamate, se obțin niveluri mai mari ale oxidului nitric (de ex. astm bronsic). Acest test ajută medicul să susțină diagnosticul de astm și să evalueze tratamentul.

Testul durează aproximativ 5 minute:

  • Cu o oră înainte de testare, copilul nu trebuie să bea sau să mănânce (în special alimente sau băuturi care pot conține nitrați sau conservanți care pot influența testul).
  • Se respiră prinzând cu buzele cât mai etanș o piesă bucală de unică folosință, inspiră profund apoi expiră lent prin piesă.

INTOLERANȚE ALIMENTARE

Testarea malabsorbției carbohidraților, unor intoleranțe alimentare (fructoză, lactoză), determinarea suprapopulării bacteriene, etc, prin dozarea hidrogenului din aerul exhalat.

Datorită modificărilor stilului de viață modern (diversitate alimentară redusă, prezența emulsificatorilor în alimentele procesate, expunerea redusă la animale, igiena exagerată, stresul, expunerea la antibiotice, reducerea socializării – exemplul carantinării în perioada COVID, și alți factori individuali) – determină o reducere a diversității microbiomului conducând la diferite intoleranțe, alergii alimentare și boli autoimune. Astfel, prin dozarea hidrogenului din aerul exhalat putem determina prezența malabsorbitei carbohidraților, a unor intoleranțe alimentare (fructoză, lactoză, sorbitolul, glucoza), determinarea suprapopulării bacteriene.

Programează-te

Alegeți departamentul:
Adulți
Pediatrie
Alergologie și Imunologie Clinică
Alergologie și Imunologie clinică
Audiometrie și Timpanometrie
Audiometrie și Timpanometrie
Boli infecțioase
Boli infecțioase
Boli infecțioase Pediatrie
Cardiologie
Cardiologie
Chirurgia plastica, estetica și microchirurgie reconstructiva
Chirurgie
Dermatologie
Dermatologie
Ecografie
Ecografie
Electroencefalograma (EEG Computerizat)
Electroencefalograma (EEG Computerizat)
Endocrinologie
Endocrinologie
Medicină internă
Microchirurgie chirurgie plastică
Neurologie pediatrică
Nutriție
Nutriție
ORL
ORL
Ortopedie pediatrică
Pediatrie
Pneumologie
Pneumologie
Psihologie
Psihologie pediatrică
Reumatologie
Reumatologie
Reumatologie
Alegeți un doctor:

Pentru programări sunați la telefon: 0365450395 sau 0748201654

Vă rugăm să precizați la programare dacă doriți

  • EEG (fara interpretare)
  • ⁠EEG (cu interpretare)
  • ⁠Consult neurologic pediatric cu interpretare

Pentru programări sunați la telefon: 0365450395 sau 0748201654

  • EEG
Alegeți ora și data
Datele de contact:
Numele și Prenumele *
Numărul de telefon *
E-mail *
Confirmare:
Detaliile programării
Datele de contact:

Vă informăm că la această specialitate consultația poate fi în regim gratuit (pe baza unui bilet de trimitere în contract CAS , în limita locurilor disponibile si a unui interval orar ) sau contra cost urmând ca Recepția sa va confirme acest aspect. Prețurile consultațiilor pot fii vizualizate pe situl nostru

Vă informăm că la această specialitate consultația este contracost. Tariful specific fiecarei consultații poate fi vizualizat pe situl nostru pe pagina dedicată fiecărei specialități. Vă putem ajuta cu consultații in regim gratuit (contract cu CAS gratuite în baza unui bilet de trimitere ) la specialitatea medicină internă, pediatrie, neurologie pediatrică