Alergologie și Imunologie clinică

Alergologie și Imunologie clinică pediatrică

Alergologia este o specialitate medicală desprinsă din cadrul imunologiei clinice, care se ocupă de diagnosticarea și tratarea bolilor alergice.

Specialiști:
8411e080-82c8-4327-a3c4-a25578773418
Medic specialist pediatru
Medic specialist alergologie-imunologie clinică
Competență ecografie abdominală
Competență homeopatie clinică
Timpul pentru consultație:
30 minute

Consultație inițială : 150 lei (Luni-Vineri) / 200 lei (Sâmbată)

Control în primele 60 zile : 100 lei(Luni-Vineri) / 125 lei (Sâmbată)

Consultația se poate completa în funcție de nevoia pacientului cu examene de laborator și probele funcționale respiratorii, precum și cu teste de intoleranța și alergii alimentare

Prețuri adiționale:

ServiciuPrețul
Spirometrie80 RON
Spirometrie cu test bronhodilatator100 RON
Teste funcționale respiratorii complexe80 RON
Determinarea fracției oxidului nitric din aerul exhalat120 RON
Determinare monoxid de carbon din aerul exhalat80 RON
Determinarea hidrogenului din aerul exhalat (lactoza, xylitol, fructoză, glucoză, sorbitolul)130 RON
Determinarea hidrogenului din aerul exhalat (SIBO- Lactuloză)
Oferă posibilitatea diagnosticării intoleranțelor alimentare.
Se realizează cu programare prealabilă.
150 RON
Nebulizare medicație50 RON
Testare standard Prick inhalatorii80 RON / pachet standard (8 alergeni)
Testare cutanată Prick alimentar50 RON / alergen
Testare cutanată Prick alimentar100 RON / pachet 8 alergeni
Testare Patch50 RON / alergen
Testare Patch standard Europeană500 RON / 28 alergeni
Imunoterapie specifică100 RON
Testare agenți fizici50 RON
Administrare tratament prin injectarea parților moi (intramuscular, intradermic și subcutanat)50 RON

Spirometria se efectuează cu unul din cele mai performante spirometre. Ea evaluează sănătatea plămânilor și se folosește pentru diagnosticul diferitelor afecțiuni pulmonare.

Spirometria se poate efectua la copiii cu vârsta mai mare de 6 ani, astfel:

  • Nasul copilului trebuie prins cu cleme nazale, iar buzele sunt ținute strâns în jurul unei piese bucale de unică folosință, prin care copilul respiră pentru a efectua testul. După 1 respirație normală, copilul trebuie să inspire profund, maxim posibil și apoi să expire rapid, în forță, într-un timp stabilit. Se repetă testul până se obțin 3 determinări valide.
  • În funcție de rezultate, poate fi necesară repetarea testului la 15 minute după administrarea unui medicament bronhodilatator (spirometria cu test bronhodilatator). Se recomandă întreruperea tratamentului pentru astm/bronhodilatatoare cu 4 ore înainte de testare.

La copiii mici, de peste 2-3 ani, spirometria nu se poate efectua deoarece ei nu pot să execute la comandă anumite manevre respiratorii necesare pentru o evaluare corectă. Pentru ei, explorarea funcției pulmonare se va face cu ajutorul oscilometrului de care dispunem în centrul nostru.

Probele funcționale respiratorii complexe sau speciale se realizează cu dispozitive speciale, cu ajutorul cărora se poate stabili rigiditatea căilor respiratorii mari, cât și a celor mici, permit identificarea modificărilor structurale la nivelul sistemului respirator chiar de la început, anterior spirometriei.

Se pot obține date despre o posibilă boală pulmonară obstructivă (astm bronșic, BPOC) sau restrictivă (fibroză pulmonară), prin stabilirea “rezistenței” căilor respiratorii; aceasta este modificată în bolile pulmonare.

Pot fi utilizate în situații particulare, atunci când spirometria nu este posibilă; pot fi folosite și ca instrument de screening al bolilor pulmonare.

Dozarea oxidului nitric din aerul exhalat este indicată pentru evaluarea inflamației din căile respiratorii. Este o metodă neinvazivă care determină fracțiunea oxidului de azot din aerul expirat – Fe(NO), acesta fiind un gaz prezent în plămâni.

  • Testare unică în zonă, pentru monitorizarea pacienților cu astm bronșic.

Când căile respiratorii sunt inflamate, se obțin niveluri mai mari ale oxidului nitric (de ex. astm bronșic). Acest test ajută medicul să susțină diagnosticul de astm și să evalueze tratamentul.

Testul durează aproximativ 5 minute:

  • Cu o oră înainte de testare, copilul nu trebuie să bea sau să mănânce (în special alimente sau băuturi ce pot conține nitrați sau conservanți care pot influența testul).
  • Se respiră prinzând cu buzele cât mai etanș o piesă bucală de unică folosință, inspir profund apoi expir lent prin piesa bucală.

Gazele sanguine. Pentru o explorare pulmonară completă, e nevoie uneori și de informații privind saturatia oxigenului sau a dioxidului de carbon din sânge. Acest test, numit gazele sanguine, implică prelevarea de sânge capilar (puncție din deget).

Dozare de monoxid de carbon – CO se leagă de Hgb, rezultând Carboxihemoglobina (COHb), fiind împiedicat transportului oxigenului de către hematii. Un fumător înrăit poate avea până la 15% CO, consecința scăderea oxigenării țesuturilor, implicit a inimii, tendința la hipercoagulabilitate, scăderea toleranței la efort.

Sarcina este afectată – fătul poate prezenta insuficiența de creștere, dezvoltare deficitara pulmonară, etc.

Monitorizarea CO este vitală, fiind un mijloc neinvaziv, foarte util atât în cazul femeilor însărcinate, a adolescenților, a dependenților de tutun, a fumătorilor pasivi.

Capacitatea pulmonară totală, capacitatea de difuziune pulmonară se măsoară mai rar, doar în cazuri selectate, în Laboratoare de explorări funcționale din centre specializate.

INTOLERANȚE ALIMENTARE

Testarea malabsorbției carbohidraților, unor intoleranțe alimentare (fructoză, lactoză), determinarea suprapopulării bacteriene, etc, prin dozarea hidrogenului din aerul exhalat.

Datorită modificărilor stilului de viață modern (diversitate alimentară redusă, prezența emulsificatorilor în alimentele procesate, expunerea redusă la animale, igiena exagerată, stresul, expunerea la antibiotice, reducerea socializării – exemplul carantinării în perioada COVID, și alți factori individuali) – determină o reducere a diversității microbiomului conducând la diferite intoleranțe, alergii alimentare și boli autoimune.

Astfel, prin dozarea hidrogenului din aerul exhalat putem determina prezența malabsorbitei carbohidraților, a unor intoleranțe alimentare (fructoză, lactoză, sorbitolul, glucoza), determinarea suprapopulării bacteriene.

Cu programare prealabilă!

Programează-te

Alegeți departamentul:
Adulți
Pediatrie
Alergologie și Imunologie Clinică
Alergologie și Imunologie clinică
Audiometrie și Timpanometrie
Audiometrie și Timpanometrie
Boli infecțioase
Boli infecțioase
Boli infecțioase Pediatrie
Cardiologie
Cardiologie
Chirurgia plastica, estetica și microchirurgie reconstructiva
Chirurgie
Dermatologie
Dermatologie
Ecografie
Ecografie
Electroencefalograma (EEG)
Electroencefalograma (EEG)
Endocrinologie
Endocrinologie
Medicină internă
Microchirurgie chirurgie plastică
Neurologie pediatrică
Nutriție
Nutriție
ORL
ORL
Ortopedie pediatrică
Pediatrie
Pneumologie
Pneumologie
Psihologie
Psihologie pediatrică
Reumatologie
Reumatologie
Reumatologie
Alegeți un doctor:
Alegeți ora și data
Datele de contact:
Numele și Prenumele *
Numărul de telefon *
E-mail *
Confirmare:
Detaliile programării
Datele de contact: