Medic specialist cardiolog
Competentă ecocardiografie
Cardiologia se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare: boala coronariană/cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă, bolile cardiace valvulare, tulburările de ritm cardiac, bolile vasculare și defectele cardiace congenitale.
La ora actuală, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel global, având o frecvență în continuă creștere și contribuind semnificativ la scăderea speranței de viață și calității vieții populației.
Cei mai importanți factori de risc pentru bolilecardiovasculare sunt: fumatul, dieta nesănătoasă (bogată în grăsimi saturate și săracă în fibre, fructe, legume, excesul de sare și zahăr), sedentarismul, obezitatea, nivelul crescut al glucozei și al lipidelor din sânge, consumul excesiv de alcool, hipertensiunea arterială, stresul psihologic, dar și istoricul familial de boală cardiovasculară.
Cele mai frecvente simptome pentru care este indicat să consultați medicul cardiolog sunt: respirație grea, oboseală, scăderea toleranței la efort fizic, durere în piept / disconfort toracic, palpitații, amețeli, confuzie sau chiar pierderea stării de conștiență, picioare umflate, colorația albastră a pielii, unghiilor sau buzelor.
Un consult cardiologic este recomandat persoanelor care prezintă unul dintre aceste simptome sau cel puțin unul dintrefactorii de risc cardiovascular enumerați mai sus. De asemenea, o vizită la medicul cardiolog este indicată oricărei persoane după vârsta de 40 de ani la bărbați, respectiv odată cu instalarea menopauzei la femei (începând cu vârsta de 50 de ani).
Consultația cardiologică începe cu o discuție care să îi permită medicului să afle istoricul dvs medical, continuând apoi cu o examinare fizică și cu efectuarea unei electrocardiograme (EKG). Pe baza informațiilor obținute, medicul vă poate recomanda apoi și alte investigații (ecografie cardiacă, monitorizare Holter ECG/24 ore, analize de laborator, monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale/24 ore, etc).
Electrocardiograma (EKG / ECG) este investigația care se utilizează cel mai frecvent în diagnosticul și urmărirea bolilor cardiace. Este o investigație sigură, neinvazivă, nedureroasă, rapidă și simplu de efectuat, ce evaluează activitatea electrică a inimii cu ajutorul a 12 electrozi care se aplică pe membrele și toracele pacientului.
Când este indicat să efectuați o electrocardiogramă?
Ce contraindicații există? Nu există contraindicații pentru efectuarea ECG.
Monitorizarea Holter ECG/24 ore (ambulatorie) permite înregistrarea continuă a activității electrice a inimii, pe o durată mai lungă de timp (24 de ore). Această investigație este utilă pentru depistarea modificărilor ritmului cardiac ce apar în timpul activităților dvs zilnice obișnuite și care nu pot fi surprinse peelectrocardiograma efectuată în cabinetul medical
Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (ABPM) este o investigație neinvazivă, nedureroasă, care înregistrează variațiile tensiunii arteriale pe parcursul a 24 de ore. Este folosită pentru stabilirea corectă a diagnosticului de hipertensiune arterială, darși pentru a urmări eficiența medicației la pacienții care urmează tratament cronic pentru această afecțiune.
este indicată?
Ce contraindicații / riscuri există? Monitorizarea ambulatorie a TA este o investigație sigură, fără riscuri. Foarte rar, poate apărea un disconfort sau înroșirea brațului pe care se montează manșeta, care dispare imediat după dezumflarea acesteia sau după îndepărtarea aparatului.
Pregătire. Nu este necesară pregătire specială.
Cardiologia se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor cardiovasculare : defecte cardiace congenitale, boala coronariana/cardiopatia ischemica, insuficienta cardiaca, bolile cardiace valvulare, tulburarile de ritm cardiac si bolile vasculare.
Cei mai importanti factori de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare sunt: dieta nesanatoasa, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool, hipertensiunea arteriala, nivelul crescut a glucozei si a lipidelor in sange, obezitatea.
Cele mai frecvente simptome pentru care este indicat sa consultati un cardiolog sunt : respiratie grea, durere in piept, palpitatii, ameteala, greata, transpiratii, picioare umflate, coloratia albastra a unghiilor sau buzelor, oboseala.
Un consult cardiologic este recomandat oricarei persoane macar o data pana in varsta de 40 de ani.
Investigatiile cardiologice sunt esentiale pentru diagnosticul afectiunilor cardiovasculare: electrocardiograma (EKG), ecocardiografia, Eco Doppler, test Holter EKG, monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale.
Riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare poate fi redus semnificativ prin:
-renuntarea la fumat(activ/pasiv)
-activitati fizice zilnice
-adoptarea unei diete sanatoase
Tratamentul depinde de tipul de afectiune si variaza de la modificari ale stilului de viata, medicatie, pana la interventii minim invazive sau chiar chirurgie cardiovasculara deschisa.
Consultație inițială (include EKG) | 200 RON |
Consultație de control | 120 RON |
Ecografie | 150 RON |
Pachet consultație + ecografie | 300 RON |
Holter ECG | 150 RON |
ABPM | 150 RON |