Cardiologie

Cardiologie

Cardiologia se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare: boala coronariană/cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă, bolile cardiace valvulare, tulburările de ritm cardiac, bolile vasculare și defectele cardiace congenitale.

La ora actuală, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel global, având o frecvență în continuă creștere și contribuind semnificativ la scăderea speranței de viață și calității vieții populației.

Cei mai importanți factori de risc pentru bolilecardiovasculare sunt: fumatul, dieta nesănătoasă (bogată în grăsimi saturate și săracă în fibre, fructe, legume, excesul de sare și zahăr), sedentarismul, obezitatea, nivelul crescut al glucozei și al lipidelor din sânge, consumul excesiv de alcool, hipertensiunea arterială, stresul psihologic, dar și istoricul familial de boală cardiovasculară.

Cele mai frecvente simptome pentru care este indicat să consultați medicul cardiolog sunt: respirație grea, oboseală, scăderea toleranței la efort fizic, durere în piept / disconfort toracic, palpitații, amețeli, confuzie sau chiar pierderea stării de conștiență, picioare umflate, colorația albastră a pielii, unghiilor sau buzelor.

 

Un consult cardiologic este recomandat persoanelor care prezintă unul dintre aceste simptome sau cel puțin unul dintrefactorii de risc cardiovascular enumerați mai sus. De asemenea, o vizită la medicul cardiolog este indicată oricărei persoane după vârsta de 40 de ani la bărbați, respectiv odată cu instalarea menopauzei la femei (începând cu vârsta de 50 de ani).

Consultația cardiologică începe cu o discuție care să îi permită medicului să afle istoricul dvs medical, continuând apoi cu o examinare fizică și cu efectuarea unei electrocardiograme (EKG). Pe baza informațiilor obținute, medicul vă poate recomanda apoi și alte investigații (ecografie cardiacă, monitorizare Holter ECG/24 ore, analize de laborator, monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale/24 ore, etc).

Electrocardiograma (EKG / ECG) este investigația care se utilizează cel mai frecvent în diagnosticul și urmărirea bolilor cardiace. Este o investigație sigură, neinvazivă, nedureroasă, rapidă și simplu de efectuat, ce evaluează activitatea electrică a inimii cu ajutorul a 12 electrozi care se aplică pe membrele și toracele pacientului.

Când este indicat să efectuați o electrocardiogramă?

 • dacă prezentați simptome de boală cardiovasculară (durere în piept / disconfort toracic, palpitații, oboseală, scăderea toleranței la efort, dificultăți de respirație, amețeli, confuziesau chiar pierderea stării de conștiență)
 • dacă aveți factori de risc pentru bolile cardiovasculare (fumat, hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate, sedentarism, valori crescute ale colesterolului seric sau antecedente familiale de boli cardiovasculare)
 • dacă ați fost deja diagnosticat cu o boală cardiacă (cardiopatie ischemică cronică, infarct miocardic, aritmie, hipertensiune arterială, boli valvulare, insuficiență cardiacă)
 • dacă urmează să fiți supus unei intervenții chirurgicale, în condițiile în care aveți factori de risc cardiovascular sau boli cardiace cunoscute
 • dacă suferiți de o boală oncologică și v-a fost indicat / urmațiun tratament radio/chimioterapic

Ce contraindicații există? Nu există contraindicații pentru efectuarea ECG.

Monitorizarea Holter ECG/24 ore (ambulatorie) permite înregistrarea continuă a activității electrice a inimii, pe o durată mai lungă de timp (24 de ore). Această investigație este utilă pentru depistarea modificărilor ritmului cardiac ce apar în timpul activităților dvs zilnice obișnuite și care nu pot fi surprinse peelectrocardiograma efectuată în cabinetul medical

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (ABPM) este o investigație neinvazivă, nedureroasă, care înregistrează variațiile tensiunii arteriale pe parcursul a 24 de ore. Este folosită pentru stabilirea corectă a diagnosticului de hipertensiune arterială, darși pentru a urmări eficiența medicației la pacienții care urmează tratament cronic pentru această afecțiune.

este indicată? 

 • dacă prezentați valori oscilante ale tensiunii arteriale
 • dacă urmați tratament cronic cu unul sau mai multe medicamente antihipertensive, însă valorile tensiunii arterialese mențin ≥140/90 mm Hg
 • dacă urmați tratament cronic cu unul sau mai multe medicamente antihipertensive și prezentați simptome precum amețeli, oboseală accentuată, stări de slăbiciune, somnolență inexplicabilă, dureri de cap
 • dacă prezentați valori ale tensiunii arteriale ≥ 140/90, în ciuda tratamentului cronic cu unul sau mai multe medicamente antihipertensive
 • dacă prezentați valori normale ale tensiunii arteriale la domiciliu, însă la controlul medical / în cabinetul medicului de familie se măsoară valori ≥140/90 mm Hg (hipertensiune de halat alb)
 • dacă prezentați valori ale tensiunii arteriale ≥ 140/90 mm Hg la domiciliu, însă la controlul medical / în cabinetul medicului de familie se măsoară valori normale (hipertensiune arterială mascată)
 • dacă prezentați episoade simptomatice de hipotensiune arterială (amețeli, oboseală accentuată, stări inexplicabile de slăbiciune, somnolență sau chiar leșin) 

Ce contraindicații / riscuri există? Monitorizarea ambulatorie a TA este o investigație sigură, fără riscuri. Foarte rar, poate apărea un disconfort sau înroșirea brațului pe care se montează manșeta, care dispare imediat după dezumflarea acesteia sau după îndepărtarea aparatului.

Pregătire. Nu este necesară pregătire specială.

Cardiologia se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor cardiovasculare : defecte cardiace congenitale, boala coronariana/cardiopatia ischemica, insuficienta cardiaca, bolile cardiace valvulare, tulburarile de ritm cardiac si bolile vasculare.

         Cei mai importanti factori de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare sunt: dieta nesanatoasa, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool, hipertensiunea arteriala, nivelul crescut a glucozei si a lipidelor in sange, obezitatea.

         Cele mai frecvente simptome pentru care este indicat sa consultati un cardiolog sunt : respiratie grea, durere in piept, palpitatii, ameteala, greata, transpiratii, picioare umflate, coloratia albastra a unghiilor sau buzelor, oboseala.

         Un consult cardiologic este recomandat oricarei persoane macar o data pana in varsta de 40 de ani.

         Investigatiile cardiologice sunt esentiale pentru diagnosticul afectiunilor cardiovasculare: electrocardiograma (EKG), ecocardiografia, Eco Doppler, test Holter EKG, monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale.

         Riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare poate fi redus semnificativ prin:

                     -renuntarea la fumat(activ/pasiv)

                     -activitati fizice zilnice

                     -adoptarea unei diete sanatoase

Tratamentul depinde de tipul de afectiune si variaza de la modificari ale stilului de viata, medicatie, pana la interventii minim invazive sau chiar chirurgie cardiovasculara deschisa.

Specialiști:
e2754778-8c03-4b17-8468-be112ebbd096
Medic specialist cardiolog
Competentă ecocardiografie
Timpul pentru consultație:
30 minute
Consultație inițială (include EKG)200 RON
Consultație de control120 RON
Ecografie150 RON
Pachet consultație + ecografie300 RON
Holter ECG150 RON
ABPM150 RON

Programează-te

Alegeți departamentul:
Adulți
Pediatrie
Alergologie și Imunologie Clinică
Alergologie și Imunologie clinică
Audiometrie și Timpanometrie
Audiometrie și Timpanometrie
Boli infecțioase
Boli infecțioase
Boli infecțioase Pediatrie
Cardiologie
Cardiologie
Chirugie plastică, estetica și microchirurgie reconstructivă
Chirurgia plastica, estetica și microchirurgie reconstructiva
Chirurgie
Dermatologie
Dermatologie
Ecografie
Ecografie
Electroencefalograma (EEG Computerizat)
Electroencefalograma (EEG Computerizat)
Endocrinologie
Endocrinologie
Medicină internă
Neurologie
Neurologie pediatrică
Nutriție
Nutriție
ORL
ORL
Ortopedie pediatrică
Pediatrie
Pneumologie
Pneumologie
Psihologie
Psihologie pediatrică
Reumatologie
Reumatologie
Reumatologie
Alegeți un doctor:

Pentru programări sunați la telefon: 0365450395 sau 0748201654

Vă rugăm să precizați la programare dacă doriți

 • EEG (fara interpretare)
 • ⁠EEG (cu interpretare)
 • ⁠Consult neurologic pediatric cu interpretare

Pentru programări sunați la telefon: 0365450395 sau 0748201654

 • EEG
Alegeți ora și data
Datele de contact:
Numele și Prenumele *
Numărul de telefon *
E-mail *
Confirmare:
Detaliile programării
Datele de contact:

Vă informăm că la această specialitate consultația poate fi în regim gratuit (pe baza unui bilet de trimitere în contract CAS , în limita locurilor disponibile si a unui interval orar ) sau contra cost urmând ca Recepția sa va confirme acest aspect. Prețurile consultațiilor pot fii vizualizate pe situl nostru

Vă informăm că la această specialitate consultația este contracost. Tariful specific fiecarei consultații poate fi vizualizat pe situl nostru pe pagina dedicată fiecărei specialități. Vă putem ajuta cu consultații in regim gratuit (contract cu CAS gratuite în baza unui bilet de trimitere ) la specialitatea medicină internă, pediatrie, neurologie pediatrică